Új Hammy verzió: 3.20.11

This post is also available in:   English

A soron következő Hammy verzióban bevezettük a forgalomszabályozást, melynek segítségével perce pontosan meghatározhatjuk az engedélyezett küldési ablakokat és sebességet definiálhatunk hozzá. A statisztikák támogatására új statisztika interfészt implementáltunk a szerver oldalon, refaktoráltuk a rendszerparaméter kezelését, biztonságosabbá tettük a lekérdező interfészünket és a sablonokban alkalmazott változók validációját is elkészítettük. Tovább szofisztikáltuk a csatorna kezelést, már egyedi paraméterek mentén is lehetőség nyílik a küldési csatorna meghatározására. És természetesen a megszokott módon a 3.20.11-es kiadás is számos hibajavítást tartalmaz. 

Verziószám: 3.20.11
Kiadás dátuma: 2020. november

Forgalom szabályozás

A Hammy Digitális Direkt Marketing (DDM) felületen már ismert fogalom a kötegelt küldés, melynek segítségével szabályozható, hogy hány darab levelet és milyen időközönként szeretnénk kiküldeni a kampányban. Ezt a funkcionalitást terjesztettük ki általánosan is, minden kommunikációs üzenet tekintetében, összes csatornára, nem csak a DDM felületen készült hírlevelekre. 

A kötegelt, szabályozott küldés célja, hogy ne árasszuk el az ügyfeleket egyszerre nagy számú levéllel, elkerülve ezzel például az ügyfélszolgálathoz beérkező esetleges tömeges megkereséseket. 

A forgalomszabályozás konfigurálása történhet sablonra, sablon csoportra, vagy akár globálisan is. Két szabályozó paramétert kell megadni, melyek a következők: küldési időablak és küldési sebesség. A küldési időablak azt határozza meg, melyek azok az időszakok, amikor az adott sablonból készült kommunikációs üzenet kiküldhető, ezt percre pontossággal lehet definiálni. 

A küldési sebesség az óránként küldhető üzenetek számát szabályozza. Ha ezt meghaladó üzenet küldési kérés érkezik a Hammy-be, akkor a megadott sebesség feletti üzeneteket várakoztatjuk. A forgalom szabályozás miatt várakozó üzenetek új státuszt kapnak (REGULATED - ‘Szabályozás alatt)’, mely segítségével a HammyAdmin felületen is jól követhetővé, lekérdezhetővé válnak.  

Statisztika API fejlesztése

Az eddig elérhető statisztika API a Hammy-ben már elavulttá vált, nem volt alkalmas arra hogy kiszolgálja az elérhető funkciók széles spektruma által gerjesztett információ igényeket. Ennek megfelelően megtörtént a szolgáltatás hozzáférési pont újratervezése. Bővült a statisztika táblák száma az adatbázisban, és újabb aggregálási dimenziók jelentek meg, úgy mint, szcenárió név, kampány küldés azonosító, kampány azonosító, statisztika típus, statisztika kód, csatorna, aggregálási időszak.

Jelenleg a statisztikai belső folyamatok, és az API már kész a szerver oldalon, fejlesztések folynak az adminisztrációs felületen, hogy a lehető legjobban tudjuk megmutatni, kiaknázni az API által nyújtott adatokat. 

Egyedi, paraméter alapú csatorna választó keretrendszer - email domain alapú csatorna választás 

A többcsatornás küldés már régóta alapfunkció a Hammy-ben. Ennek a konfigurálása több szinten történhetett meg, hisz a szervízponton kapott kérésben is definiálható milyen csatornán kívánjuk az adott üzenetet az ügyfél felé küldeni, de akár a rendszerparaméterek között, sablonhoz, vagy sablon csoporthoz is megadhatjuk az alapértelmezett kommunikációs csatornát.

Jogos igényként jelent meg, hogy metaadatok is felülbírálhatják a definiált küldési csatornát. Erre egy jó példa az email-es küldés esetén a címzett domain függésében a csatorna, azaz  titkosított email-t vagy normál email-t küldjünk, mely mindkettő külön csatornaként jelenik meg a Hammy-ben. Ennek a metaadat függő csatornaválasztás funkciónak a keretrendszerét készítettük el, és a domain alapú csatorna választást valósítottuk meg elsőként benne. Későbbiekben, ezzel a keretrendszerrel könnyedén lesz megvalósítható például az is, hogy ha több mobil szolgáltatóval is kapcsolatban vagyunk, és szeretnénk optimalizálni az SMS költségeinket, akkor a mobil szám alapján, mindig az optimális mobil szolgáltató csatornáját válasszuk ki.

Rendszerparaméterek kezelésének refaktorálása

A ‘Rendszerparaméterek’ a Hammy konfigurálhatóságának és működésének egyik  központi eleme, amelyen keresztül szinte minden fontos paraméter hangolható, beállítható. A HammyAdmin több lehetőséget is kínál a rendszerparaméterek listázására és állításra, például a Vezérlőpult vagy a Sablonok menüpont alatt is.

Ezeknek a megjelenése, illetve funkcionalitása korlátokat hordozott részben az adminisztrációs felület szuboptimális működése, részben a szerver oldalon korai szakaszban megvalósított szervízpont hiányosságai miatt. Ennek a refaktorálása történt meg ebben az verzióban, bővítettük a szerver oldal funkcióit, és a HammyAdmin-on is új felületen történhet a működés optimális menedzselése.

Sablonban alkalmazott változó validáció 

A sablonok szerkesztésénél a változó adatok (pl.: megszólításnál a név, kötvényszám, egyéb személyes adatok) használata már természetesnek számít. Az editálás során a változó adatok megadását érintő szigorú formai követelményeket egy avatatlan kéznek nehezebb betartani, ami aztán a müködés közben, az üzenet összeállítási folyamatban okozhatott hibát. 

Ennek kiküszöbölése érdekében vezettünk be egy validációt, mely már a sablon szerkesztési fázisában detektálja a hibásan formázott változó adatokat, és ezt jelzi is a felhasználói felületen számunkra. 

Lekérdező (Query) API biztonságosabbá tétele, párhuzamos kérések limitálása 

A lekérdező interfészen részletes információkat lehet lekérni az üzenetek állapotáról, és adatairól. Ezek a lekérdezések megterhelhetik a rendszert, csökkenthetik a performanciáját, mivel az aktív adatbázisban folynak ilyenkor az adatgyűjtések, főleg ha párhuzamosan több ilyen keresés is zajlik. Ezt most limitáltuk, így meg tudjuk védeni a rendszert az esetleges teljesítmény romlástól. Egy sorbanállási rendszert vezettünk be, így mindenki megkaphatja a kívánt adatot, esetleg kissé megnövekedett válaszidővel, de nem veszélyeztetve a működő rendszert funkcióit. 

Szcenárió lista lapozhatóság bevezetése

A sablonok mellett kiemelt szerepe van a szcenárióknak, azaz a felhasználói viselkedés alapú aktivitási folyamatoknak, forgatókönyveknek. A Hammyben definiált szcenáriókat most már jobban áttekinthető, lapozható oldalon menedzselhetjük, szerkeszthetjük ettől a verziótól kezdve. 

Technikai részletek

Core 3.20.11

  • Ha a ReplyToName nincsen töltve konfigurációból, ne kerüljön bele a változónév üresen az email-be, helyette jelenjen meg a Reply szöveg. - 19572
  • Adatbázisban a CG_QUEUE_ITEMS.JMS_MESSAGE_ID alapján a keresés lassú lehetett, ennek javítása (fix) - 19970
  • MessageType keresés nem csak prefixre működik, hanem bármilyen belső karaktersorozatra is - 20009
  • Ha template szinten határozzuk meg az archiválási igényt, akkor ugyanígy template szinten meg lehet határozni az ARCHIVE_TARGET property-t is, attachment és email szintjén is. - 20077
  • A kampányokban kiküldött linkekre nem URL, hanem hivatkozásnév + URL páros alapján készítünk statisztikát. Ez azt jelenti, hogy ha egy email-ben több helyen is megjelenik ugyanaz az URL, csak akkor vesszük egy tételnek mindkettőt statisztika készítésnél, ha a hozzájuk rendelt hivatkozásnév is ugyanaz. Ha más néven jelenik meg, akkor hiába azonos a két link, külön bejegyzés lesz a statisztikában. - 19930

Admin 3.20.11

  • Rendszerparaméterek lapozhatósága: eddig a rendszerparaméterek oldalon az összes paraméter megjelent egyben, ami nagy számú paraméter esetén sok időbe telt. Most ez a felület is lapozható lett. A keresés is megváltozott: eddig a gépelés hatására minden karakter leütésre real-time futott a keresés, most a keresett szöveg beírása után a Szűrés gomb lenyomásával lehet keresést indítani. - 19877
  • Üzenetek / Beállítások / Paraméterek felületen nem jelenítjük meg az összes rendszerparamétert, hanem csak azokat, amelyek az adott template-hez, template handling category-hoz tartoznak, illetve a teljesen globális template-re vonatkozó paramétereket. - 19878
  • Titkosítás feloldása gomb felett az egérmutató alakuljon át mutatóujjá, jelezve, hogy a gomb megnyomható - 19996
  • Szcenárió létrehozásakor az eseményfigyelő figyelő alá annyi link megnyitása komponens vehető fel, amennyi link a kiküldendő sablonban van - 18790

Customer specific 3.20.11

Generali

  • “POSTAZASI_UT betöltése Hammy-ből' c. fejlesztési feladat: egyedi archiválási paraméterek definiálása lehetséges, amelyek nagygépes levelek esetén bekerülnek az archiválandó üzenetek metaadatai közé. A CUSTOM_ADDITIONAL_ARCHIVE_PROPERTIES nevű cg_param alatt lehet megadni ezeket a fix értékeket. A rendszerparaméterek alatt lehetővé vált olyan vezérlőparaméter megadása is, ami alatt alparaméterként lehet megadni paraméterben  kulcs-érték párokat, amelyek szintén bekerülnek az archiválási metaadatok közé. Ennek a feature-nek az a legfontosabb előnye, hogy ez az érték nem csak fix lehet, hanem jöhet AFP feldolgozásból és property-ből is. Ezzel egyidőben bevezetésre került rendszerparaméter szinten a nagygépes hatótáv, amelyhez azok a template-k tartoznak, amelyek szerepelnek a categories táblában - 20082

Ügyfélbox

  • SQL támogatás sablonok tömeges mester sablon beállításához  - 19618
     

 

A bejegyzés teljes szövege a medium.com-on olvasható
production | 1.5.8